• MERDEKA
  • Pelantikan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMBK
  • VK2016
  • Banner.01.Visi.Misi
  • Banner.02.Misi
  • Banner.03.Wismar
  • Banner.04.Integriti
  • Banner.05.eLeave

Banner-Aktiviti-2014

MAJLIS PELANCARAN SET HAJI & UMRAH NUTRIFERA (NUTRIHAJJ)
KOTA BHARU, 11 Ogos 2016

NUTRIHAJJ1Bersempena dengan program Lambaian Kaabah yang diadakan pada 08 Zulkaedah 1437H bersamaan 11 Ogos 2016, bertempat di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd dan Xcell Bio-Resources Sdn Bhd mengambil peluang untuk melancarkan produk terbaru iaitu NUTRIHAJJ, set haji dan umrah Nutrifera. Majlis pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga & Kebajikan Negeri Kelantan, YB Hjh Mumtaz Md Nawi diiringi oleh Pengarah Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan merangkap Pengarah Xcell Bio-Resources Sdn Bhd. Turut mengiringi adalah Pengurus Kanan Komunikasi Korporat & Pemasaran, Zamakhshari Muhamad, yang mewakili Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN (MOU) ANTARA KELANTAN GOLD TRADE SDN BHD (KGT) DENGAN PERSATUAN KEMAHIRAN WANITA KELANTAN (PKWK)
28 Syawal 1437H bersamaan 2 Ogos 2016

DSC 0425Tanggal 28 Syawal 1437H bersamaan 2 Ogos 2016 telah diadakan satu Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) antara Kelantan Gold Trade (KGT) dengan Persatuan Kemahiran Wanita Kelantan (PKWK) yang diadakan di Pusat Jualan Dinar & Dirham Kelantan Gold Trade Sdn Bhd di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

SUMBANGAN INFAQ 1 GRAM WAFER EMAS KEPADA ASNAF DAN HUFFAZ
20 Syawal 1437H bersamaan 25 Julai 2016

DSC 0053Infaq bermaksud membelanjakan harta pada jalan Allah. Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “ Apabila mati seorang anak Adam maka akan terhentilah amalnya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkannya dan bermanfaat kepada orang lain atau anak soleh yang mendoakannya.” (Riwayat Muslim). Bersedeqah merupakan salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t bagi menjamin penambahan saham akhirat pada hari perhitungan kelak. Salah satu cara untuk bersedeqah adalah dengan menggunakan Emas dan Perak. Antara kelebihan bersedeqah menggunakan Emas dan Perak adalah emas tidak mudah dicairkan dan boleh dijadikan sebagai tabungan masa hadapan.“Akan tiba suatu masa tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah Dinar dan Dirham” (Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

‘Raikan Bersama’, Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri PMBK & Kumpulan 1437H
KOTA BHARU, 20 Julai 2016

DSC 3002Bulan Ramadan sudah melabuhkan tirainya, kini Syawal menjelma. Tanggal 1 Syawal, umat Islam seluruh dunia menyambut Hari Raya Aidilfitri sebagai tanda kemenangan setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadan yang mulia. Ketibaan bulan Syawal yang penuh berkat ini perlu diraikan dengan penuh rasa keinsafan dan kesyukuran ke hadrat Ilahi, pencipta semesta alam.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

MOU KUMH & TNBES
KOTA BHARU, 18 Julai 2016

Satu memorandum majlis menandatangani memorandum persefahaman (MOU) di antara Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn Bhd (KUM) dan TNB Energy Services Sdn Bhd (TNBES) telah diadakan semalam di salah sebuah hotel di Kota Bharu, Kelantan.

KUM merupakan sebuah syarikat pegangan pelaburan yang dimiliki sepenuhnya oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK). Penglibatan KUM dalam membangunkan projek tenaga boleh diperbaharui (“RE”) dan kecekapan tenaga (“EE”) di Negeri Kelantan adalah wajar bagi membangunkan negeri ini serta mengoptimakan sumber-sumber semulajadi negeri.

Baca Lagi...

AKSBstafAKSB tumpu pelaksanaan projek segera
UPKN KELANTAN, 9 OGOS 2016

KOTA BHARU : – Pengurusan baru Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) hari ini menjelaskan akan menumpukan kepada pelaksanaan beberapa projek segera yang boleh membantu penduduk negeri ini menikmati bekalan air bersih secepat mungkin.

Baca Lagi....

hanifa ahmadAKSB minimum gangguan air pada hari raya
HARAKAH DAILY, 29 JUN 2016

KOTA BHARU: Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bersiap sedia bagi meminimumkan gangguan bekalan air dengan kepulangan anak-anak perantau sempena Aidilfitri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrasturuktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat negeri, Datuk Hanifa Ahmad berkata beberapa tindakan dikenal pasti bagi mengurangkan gangguan bekalan air.

Baca Lagi....

LRAMerbauChondongLRA Merbau Chondong operasi tak lama lagi
SINAR HARIAN, 25 MEI 2016

MACHANG - Gangguan bekalan air di sini, Pasir Puteh dan sebahagian Selatan Kota Bharu dijangka selesai apabila Loji Rawatan Air (LRA) Merbau Chondong, yang dinaiktaraf mula beroperasi sepenuhnya akhir tahun ini.

Baca Lagi....

CUKAumk2UMK Hasil Cuka Berasaskan Buah Bermusim
SINAR HARIAN, 21 APRIL 2016

KOTA BHARU - Bagi mengatasi masalah lambakan buah bermusim terutama rambutan dan dokong, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dengan kerjasama Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd telah berjaya mengkomersialkan buah berkenaan dalam bentuk cuka.

Melalui penyelidikan yang dijalankan sekumpulan lima penyelidik daripada universiti berkenaan diketuai Prof Madya Dr Seri Intan Mokhtar bersama dari Fakulti Industri Asas Tani (Fiat), UMK berjaya menghasilkan cuka buah berasaskan kedua-buahan berkenaan.

Baca Lagi....

CukaUMKCuka rambutan keluaran UMK
HARIAN METRO, 22 APRIL 2016

Kota Bharu: Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan memasarkan produk cuka berasaskan buah-buahan rambutan dan dokong dengan bantuan Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd (Kelantan Biotech Corp) menjelang awal tahun depan.

Ia susulan kejayaan projek penyelidikan diusahakan enam penyelidik dari Fakulti Industri Asas Tani (FIAT) UMK diketuai Prof Madya Dr Seri Intan Mokhtar, membabitkan peruntukan penyelidikan Pusat Keusahawanan Global Penyelidikan dan Inovasi (GERIC) sebanyak RM90,000.

Baca Lagi....

Kumpulan PMBK

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. X-Cell Bio bw PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.Kelantan ICT Gateway copy bw16a