Dinar Jadi Rebutan Musim Cuti Sekolahihya2
Harakah Daily, 02 Julai 2014.

KOTA BHARU:  Kelantan Golden Trade (KGT) berjaya menjual dinar bernilai RM150,000 sepanjang cuti persekolahan awal Jun lalu.

 Pengurus Besarnya, Khalili Ab Kadir berkata, permintaan agak luar biasa ketika musim cuti sekolah baru-baru ini kerana ramai pengantin baru menjadikan dinar sebagai mas kahwin.

Baca Lagi....

MB Kelantan lancar Tabung Ihya' Ramadanihya2
Harakah Daily, Muhammad Yusri Amin, 28 Jun 2014.

KOTA BHARU: Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, sambutan Ihya’ Ramadan 1435 Hijriah yang dijalankan di Kelantan tahun ini memperlihatkan kelainan apabila pengisian sambutannya diperbanyakkan berbanding sambutan pada Ramadan yang lalu. Ini termasuk sambutan pada peringkat Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) yang berlangsung di Madinah Ramadan, Dataran Stadium di sini.

Baca Lagi....

Institusi pondok banyak bantu perjelas Islam - MBinstitusi pondok
Harakah Daily, Mohd Nor Yahya, 27 Mei 2014

KOTA BHARU: Gandingan ulama dan umara’ (pemerintah) dipertingkatkan lagi bagi memantapkan pentadbiran kerajaan negeri berlandas dasar Membangun Bersama Islam.

Baca Lagi....

Mohd Amar: Tangguh, bukan bataltangguh bukan batal
Sinar Harian, Wartawan Sinar Harian, 12 Mei 2014

KOTA BHARU - Orang ramai diminta jangan salah faham terhadap keputusan Pas menangguhkan pembentangan rang undang-undang persendirian di Parlimen yang akan membolehkan enakmen berteraskan hudud dilaksanakan di negeri ini.

Baca Lagi....

Lebuh Raya Kota Baharu-Kuala Krai siap 2018
Sinar Harian, 10 Mei 2014

KOTA BHARU - Pembinaan Fasa 2A Projek Lebuh Raya Kota Baharu-Kuala Krai dari Kadok ke Ketereh melibatkan kos RM170 juta akan bermula awal tahun hadapan, kata Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan Datuk Makhtar Mustapha.

 

Beliau berkata projek sepanjang 6.4 kilometer itu dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh tiga tahun, iaitu pada tahun 2018.

Baca Lagi....
Banner-Aktiviti-2014

Malam Apresiasi PMBK 2014
Oleh : Ami, 17 Jun 2014

Tanggal 27 Mei 2014, bertempat di Hotel Perdana, Kota Bharu telah berlangsung satu Majlis Malam Apresiasi PMBK 2014. Ia diadakan bagi meraikan kakitangan PMBK yang telah banyak menyumbang idea dan tenaga dalam membangunkan PMBK. Hadirin adalah seramai 170 orang yang terdiri daripada para kakitangan PMBK dan ahli keluarga masing-masing.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

Lawatan Kerja PMBK ke Perak dan Pulau Pinang
Oleh : Ami, 17 Jun 2014

Ikuti rentetan perjalanan kami…

22 MEI 2014

Baca Lagi...
Banner-Aktiviti-2014

Lawatan Kerja Konsortium ABASS Sdn Bhd
Oleh : Ami, 07 April 2014

Rentetan daripada Memorandum Persefahaman Antara PMBK & MBI Selangor yang ditandatangani pada 02 Mac 2014, satu lawatan kerja daripada pihak MBI Selangor ke Kelantan yang diwakili oleh Konsortium ABASS Sdn Bhd telah diadakan pada 26 hingga 27 Mac 2014. Konsortium ABBAS merupakan sebuah anak syarikat milik Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Lawatan tersebut diadakan bagi mengenalpasti kesesuaian tapak untuk projek HORAS (Hybrid Off River Augmentation Storage) atau Penjanaan Air Hiliran di Kelantan bagi tujuan membekalkan air bersih di beberapa kawasan yang berkaitan.

Baca Lagi...

"Magnet Diri" bersama Amin Idris
Oleh : Ust. Najid, 21 Mac 2014

Kecemerlangan rohani dan spiritual kakitangan menjadi isu global dalam menentukan peningkatan kualiti gerak kerja dalam sistem pengurusan sumber manusia. Proses memupuk sikap positif dan proaktif dalam setiap tindakan menjadi asas kepada kecemerlangan syarikat.

Inilah yang menjadi asas kepada pelan tindak penganjuran seminar motivasi kecemerlangan: Seminar Motivasi Kecemerlangan Kakitangan PMBK dan Kumpulan; yang julung kali diadakan melibatkan semua kakitangan PMBK dan wakil Kumpulan.

Baca Lagi...

Promosi Sambungan Baru Projek Bekalan Air Luar Bandar 2014
Oleh: Ami, 19 Mac 2014

Majlis Pelancaran Program Promosi Sambungan Baru Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) 2014 oleh Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) telah diadakan di Loji Rawatan Air Kelar, Pasir Mas pada 11 Februari 2014. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh YB Dato’ Hj Hanifa bin Ahmad Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat Kerajaan Negeri Kelantan dan dihadiri oleh lebih kurang 200 penghulu-penghulu bagi Jajahan Pasir Mas dan Tumpat. Promosi sambungan baru ke rumah-rumah kediaman yang terlibat dengan projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) yang telah pun siap sepenuhnya di seluruh Kelantan. Projek BALB di Kelantan mula dilaksanakan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) pada tahun 2008 melalui kontraktor-kontraktor yang dilantik.

Baca Lagi...

  • Majalah Qiadah Edisi Ke-13
  • Tazkirah Pagi - 5 Rejab 1435H (Audio)
  • Foto "Sambutan Satu Tahun Kerajaan Kelantan"
  • Statistik "Rumah Rakyat"

Kumpulan PMBK

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.